Skip to main content

Baba-mama torna

A baba-mama torna egyszerre figyel a baba és a mama gerincére, izmaira. Előbbit fejleszti, utóbbit regenerálja.

Miért van szükség baba-mama tornára?

A várandósság hónapjai és a szülés fokozott terhelésnek teszi ki a kismama gerincét is. A baba megszületése utáni időszakban érdemes ezért elkezdeni a gerinc és a core izmok „rehabilitációját”. Ezzel egyidejűleg a csecsemő mozgásfejlődése is beindul. Amikor a baba már képes stabilan megtartani a fejét (ez általában a 5-6. hónapban következik be), kialakul a születéskor még C-alakú gerincoszlop nyaki homorulata.

A kapaszkodva felülés kezdetekor a csecsemő elkezd „felegyenesedni”, sorban megtanul ülni, állni és járni. Azaz elkezdi azokat a testtartásokat, mozgásokat tanulni és alkalmazni, amelyek a fekvő helyzethez képest már lényegesen jobban terhelik és egyben formálják is a gerincoszlopot is. Ekkor alakul ki a gerincoszlop háti domborulata, majd – a járás kezdetekor – az ágyéki homorulat. Ebben az életkorban kritikus, hogy kifejlődjön a baba megfelelő erősségű tartóizomzata, hogy a gerincoszlop ne kapjon túl korán túl nagy terhelést és ne károsodjon.

Hogyan segít a baba-mama torna a gyermeknek?

Már a baba korai fejlődési szakaszában is fontos a szimmetria. Mire kell gondolni? Ha például a kiságyából csak egy irányba tud nézelődni, akkor már egészen korán kialakulhat a nyaki izmok és az ahhoz kapcsolódó háti mélyizmok aszimmetriája. Ha mindig egyik kezével kezd el felfelé kapaszkodni, akkor az az oldal erősebben kezd el fejlődni. Ezeket a korai torzulásokat a gyógytornász által vezetett tornán egyensúlyba lehet hozni. A játékos gyakorlatok során a babának egyformán kell használnia mindkét oldalát. Szinte észrevétlenül dolgozik testén és közben az édesanya közelsége biztonságot ad.

Hogyan segít a baba-mama torna a kismamának?

A baba-mama tornán a kismama úgy dolgozik együtt gyermekével, hogy közben használja, erősíti és regenerálja a várandósság és a szülés alatt túlterhelt vagy megnyúlt hasi, medence környéki és hátizmait. A gyakorlatok egy része ezen izmok erejét, feszességét állítja vissza, másik része a szintén terhelt gerincoszlop regenerációját segíti. Emellett a közösen végzet feladatok tovább erősítik az édesanya és a baba közti érzelmi köteléket és bizalmi kapcsolatot, sőt, közös élményt és hasznossága mellett örömforrást is jelentenek mindkettejük számára.