Skip to main content

Kismama torna

A kismama torna a kismamák gerincét és izmait a várandósságra és szülésre felkészítő célzott torna.

Miért van szükség kismama tornára?

A várandós kismamára a magyar azt is mondja, hogy terhes. Köze lehet ennek ahhoz, hogy bizony a várandós kismama terhet cipel és bármennyire is édes ez a teher, a szervezetünket, különösen a gerincünket abnormálisan megterheli. Ha csak a magzat, a magzatvíz, a megduzzadt méhlepény súlyával számolunk, akkor is minimum 10-12 extra kg-ot cipel a leendő anyuka. És akkor még nem beszéltünk a várandósság alatt esetleg, bár nem törvényszerűen felszaladó néhány kilóról. Ez az extra teher illetve annak nagy része ráadásul nem egyenletesen oszlik el, hanem elöl koncentrálódik.

Hogyan segít a kismama torna?

Biztos mindannyian láttunk már hátra hajoló, a hasát előre toló vagy a derekát fogó kismamát. Ennek a mozdulatnak az oka, hogy a magzat miatt a kismama testtömegközéppontja előrébb kerül, ami nem csak azt jelenti, hogy valamilyen mozdulattal (hátra dőlés) ezt korrigálni próbálja, de azt is, hogy a gerincoszlop is kimozdul természetes egyensúlyi állapotából. Nem véletlen, hogy a kismamák rendszeresen derékfájásra panaszkodnak. A biológiai adottságokon nem tudunk változtatni, de a jó hír, hogy a kismama testét, hasi és hátizmait fel lehet készíteni az extra terhelésre.

Miből áll a kismama torna?

A kritikus első trimeszterben nem javasoljuk a tornával együtt járó izommunkát. Ezt a három hónapot a terhesség megtartására és a magzat kezdődő fejlődésének zavartalanságára érdemes szánni. Problémamentes terhesség esetén a második és a harmadik trimeszterben azonban célszerű a derék és a gerincoszlop körüli tartóizmok kíméletes, de hatékony gyakorlatokkal történő erősítése. Ennek köszönhetően a hátradőléses kompenzáció mértéke és a derékfájás csökkenthető. A gyakorlatok másik része a hasi izmok rugalmasságát fokozza. Mint minden izommunka mellett, így itt is szükség van nyújtásra. A kismama torna esetében a méhet és környékét passzív, nem terhelt, nyugalmi állapotban tartó olyan nyújtások játsszák a főszerepet, amelyek az egyre erősebben terhelt izmok regenerációját segítik. Az Első Szegedi Gerincstúdióban a kismamatorna a fitmummy prenatális tréningen alapul.

A kismama torna látogatása orvosi engedélyhez kötött.