Skip to main content

SI-terápia, a derékfájás ellenszere

Az SI- (vagy S.I-) ízület apró méretét meghazudtoló mértékű fájdalmat, jellemzően derékfájást tud okozni. Működési zavara hatással van a porckorongsérvre, a csípőre, de akár légzési, nyelési zavarokat is okozhat.

SI-ízület és derékfájás

Az SI- (sacroiliacalis, azaz keresztcsont-csípőcsonti) ízület testünk központi ízülete. Szó szerint testünk közepén, a keresztcsont és a csípőlapátok találkozásánál, a medence két oldalán található. Ez az ízület teszi lehetővé a medence két oldalának egymáshoz képesti elmozdulását, például foci közben a rúgó mozdulatot, miközben másik lábunkkal kitámasztunk. A derékfájás oka gyakran ez az ízület.

Az SI-ízület köti összes testünk alsó és felső felét, viszi át és egyben tompítja a felsőtest és az alsó végtagok közti mozgás erejét. Hiányában nem csak a mozgásunk lenne sokkal darabosabb, de például a porckorongoknak is sokkal drasztikusabb erőhatásokat kellene elnyelniük. Nem véletlen tehát, hogy az SI-ízület működési zavara jellemzően derékfájdalmakat okoz, de hátrányosan hat valamennyi csigolyaízület és végtagízület működésére. Egyes vélemények szerint ugyan a derékfájásos esetek 90 százalékának oka az SI-ízületben keresendő, de a fájdalmak elkülönítése nem egyszerű. Ennek eldöntéséhez első lépésben érdemes szakképzett gyógytornászhoz fordulnunk.

Az SI-terápia

A diagnózis és a fájdalom feltárt oka (mozgáshiány, rossz testtartás, extrém terhelés) alapján gyógytornászunk alkalmazhat mozgásterápiát, manuálterápiát vagy ezek valamilyen kombinációját. Például a fascia tréning SI-ízületi panaszok esetén is kiváló, főleg ha manuális kezeléssel, pl. triggerpont-terápiával kombináljuk.

Ha azonban a korábbi kezelések nem hoztak eredményt, előtérbe kerülhet az SI-terápia. Ez a Japánban kifejlesztett, Hakata professzor nevéhez köthető módszer az SI-ízületben keletkezett feszültséget oldja. Nagyon kíméletes manuális technika, melynek során az ízületek csak kismértékben, 2-3 mm-t mozognak. Lágyságának köszönhetően teljesen fájdalommentes, gyerekeknél, időseknél, kismamáknál, porckorongsérveseknél is alkalmazható. Akár műtét utáni kezelés is vállalható, de ilyenkor ajánlatos legalább 2 hónapot várni a sebek gyógyulása miatt.

Az SI-ízület kimozgatása. oldása után – amennyiben a gyógytornász a szükséges szintű képzettséggel rendelkezik – a gerinc teljes szakaszán folytatjuk a kezelést egészen a koponyáig és a hát teljes szakaszán oldjuk a feszültségeket, lazítjuk az izmokat – és így csökkentjük a fájdalmat. Ennek köszönhetően a technika a derékfájdalom csökkentése mellett a nyaki és háti csigolyák találkozásánál kialakuló fájdalmas „banyapúp” is csökkenthető vagy akár megszüntethető.