Skip to main content

Testünk „lengéscsillapítói”, a mélyizmok

Mozgásszegény életmód, stressz, magas feldolgozottságú és készételek. Állandó rohanás, ami miatt nem vagy kevésbé figyelünk a testünkre. Sőt, a rohanás miatt elfelejtünk inni, elegendő folyadékot magunkhoz venni. Mind csupa olyan tényező, ami előbb-utóbb nyomot hagy szervezetünkön.

Közhely, de népbetegség

A magyar egészségügyi ellátórendszerben végzett fizioterápiás tevékenységek legnagyobb részét a mozgásszervi panaszok kezelésére kell fordítani. Ezen belül is a valamilyen módon a gerinccel összefüggő problémák kezelése a leggyakoribb. A kezelendő probléma lehet veleszületett is, de gyakran életünk során szerezzük azokat. A tünetek pedig felléphetnek munkavégzés, sport-, de akár hobbitevékenység közben vagy után. A munkahelyi hiányzások két fő oka a légúti betegségek és a mozgásszervi panaszok.

Közhely, de a kulcs a megelőzés

A magyarok értékrendjében, kívánságlistáján előkelő helyen áll az egészség. „Csak egészség legyen, a többi nem számít.” De tenni már sokkal kevesebbet teszünk érte. Pedig a mozgásnak életkortól függetlenül bizonyítottan pozitív hatása van egészségi állapotunkra. Ez pedig mindennapi hangulatunkra is kihat, hiszen „ép testben ép lélek”. Szerencsére az egészséges életmód egyre inkább divatossá válik. Elérhetőek a vegyszermentes ételek, nem sikk a dohányzás, sorra nyílnak az edzőtermek, mozgásstúdiók. Ezek az első fontos, de nem elégséges lépések ahhoz, hogy mozgásszervi panaszaink kialakulását megelőzzük.

A mélyizmok segítenek az ízületek védelmében

A mozgásszervrendszer egészségének fenntartásához elengedhetetlen az ízületek védelme, állapotuk megőrzése. Ahhoz, hogy az őket érő terhelést csökkentsük, a körülöttük található úgynevezett mélyizmokat vagy core izmokat kell megerősítenünk. Ezek ugyanis úgy viselkednek, mint egy lengéscsillapító, leveszik a terhelés egy részét az ízületekről és így védik azokat. Minél erősebbek a mélyizmok, annál inkább tudják tehermentesíteni a sérülékeny, kopásra hajlamos ízületeket. De ezek a mélyizmok segítenek például korrigálni, kompenzálni a talaj egyenetlenségéből adódó instabilitást is.

A mélyizmok erősítése

A fentihez hasonló instabil állapotok előidézése a mélyizmok szinte észrevétlen erősítésének egyik módja. Egyre több edzőteremben találunk már ezt a célt szolgáló eszközt, de azok helyes és hatékony használatához nem árt a szakértő szem, elsősorban egy képzett gyógytornász felügyelete. Egy szakképzett gyógytornász nemcsak a gyakorlatok helyes megválasztásában, hanem azok „csalásmentes” kivitelezésében is segít. A kisebb-nagyobb labdák, fitballok, jumperek vagy BOSU-k, különböző párnák mellett a fiziológiás cipők használata is segíthet. Ezek a cipők a hétköznapokban, két torna közt is használhatóak, már akkor is kedvezően hatnak mozgásszervrendszerünkre, ha abban megyünk munkába, boltba, abban állunk sorba vagy várakozunk a buszmegállóban. Olyan instabil pozíciót idéznek elő, amelynek korrekciója folyamatosan, szinte észrevétlenül dolgoztatja a mélyizmokat.