Skip to main content

Állapotfelmérés

Megfelelő kezeléshez, terápiához pontosan felállított diagnózis szükséges. A pontos diagnózishoz pedig a lehető legtöbb információ. Az állapotfelmérés során ezeket az információkat gyűjtjük össze.

Egy szakképzett gyógytornász minden mozdulatunkból olvas, de emellett tanulmányai, anatómiai ismeretei és tapasztalata alapján képes orvosi leleteinket, MRI-felvételünket vagy gerincröntgenünket is helyesen értelmezni. A későbbiekben minden egyes foglalkozás egyben újabb állapotfelmérés is, hiszen a szakember látja és értelmezi mozdulatainkat, reakcióinkat és azok alapján folyamatosan az éppen aktuális állapotunkhoz igazítja a gyakorlatokat. Kezelésről kezelésre nyomon követi a változást, korrigál, erősít, lazít, ha kell. Ugyanez fordítva is igaz: már az első állapotfelmérés sem csak a leletekről szól.

Konzultáció

Irányított kérdéssoron keresztül gyógytornász kollégánk megismeri panaszait, kórtörténetét. Felméri a korábbi és aktuális betegségeket, sérüléseket, de akár az alvási szokásokat is. Mindenképpen érdemes korábbi leleteinket, képalkotó diagnosztikai felvételeinket (MRI, röntgen) magunkkal hozni. Ezek nagy segítséget jelentenek a minél pontosabb diagnózis felállításában.

Fizikai állapotfelmérés

Az állapotfelmérés során már mozgunk is, így már erre az alkalomra is kérjük kényelmes sportruházatban, zoknival és törölközővel érkezni. A fizikai tesztek köre kiterjed a testtartás vizsgálatára, bizonyos mozgástartományok mérésére, az izomerő tesztelésére. Van olyan mozdulat, amit önállóan kell végrehajtanunk, más esetekben a szakember mozgat minket. Meghatározza a fájdalompontokat, a mozgás korlátait, izom-egyensúlytalanságokat.

Terápia

Az állapotfelmérés eredménye alapján a szakember összeállít egy kezelési tervet. Ennek részei a szükséges mozgásfajták meghatározása (mobilizálás, nyújtás, erősítés), a fejlesztendő területek (gerincszakasz, izomcsoport) valamint a kezelések várható száma. A kezelési terv azonban csak egy kiindulási alap, amin a tapasztalatok, az eredmények függvényében folyamatosan változatunk, ha kell.