Skip to main content

Core erősítő torna

A core erősítő torna vagy core gyógytorna a gerinc tartásában főszerepet játszó úgynevezett core- vagy mélyizmokat erősíti.

Miért van szükség core tornára?

Kiscsoportos core erősítő gyógytornánkat elsősorban akkor ajánljuk Önnek, ha sokat áll vagy ül és alapvetően nagyon keveset vagy szinte semmit nem mozog. A néha sajgó derék, a hátközép fáradtsága, fájdalma vagy a hátratolt fenék mind a core izmok gyengeségére utal. Kiemelten javasoljuk a core erősítő tornát azoknak, akik gyakran és sokat dolgoznak nagyobb súlyokkal pl. az építőiparban, anyagmozgatásban. A gyenge core izmok fokozott nyomást helyeznek pl. a gerincoszlopra, mert nem vagy nem eléggé képesek „besegíteni” a gerincnek testünk tartásában, ami a későbbiekben számos tünetet okozhat. Testünkben elsősorban a core, leegyszerűsítve a hasüreg körüli izmok felelnek a helyes testtartásért és a gerinc védelméért. Erősítésük mindig szakképzett gyógytornász-fiziterapeuta segítségét igényli, a szokásos edzőtermi gyakorlatokkal a core izmok nem fejleszthetőek.

Hogyan segít a core torna?

A megfelelően megerősített core izmok tehermentesítik a gerincet, mert részben átveszik annak tartó funkcióját. Ezáltal gerincoszlopunkra, medencénkre kisebb teher nehezedik, így kevésbé terheljük a csigolyák közti porckorongot is. Márpedig a porckorong „sérvesedésének”, kiboltosulásának vagy kiszakadásának elsődleges oka a porckorong túlterhelése. Nagyrészt a megfelelő állapotú core izmoknak köszönhető a helyes testtartás is és mint tudjuk, a rossz testtartás már önmagában a gerinc túlterheléséhez vezet.

Miből áll a core torna?

Bár komoly izommunkáról van szó, a saját testünkön kívül kevés eszközt használunk. A gyakorlatok során szinte láthatatlanul aktiváljuk a mélyizmokat, a feladatokat helyesen végezve azonban Ön azt érzi, hogy bár végig a földön feküdt különböző pozíciókban, mégis úgy elfáradt, mint egy kiadós edzés után. Ennek oka a core izmok gyengesége. A legáltalánosabb tapasztalat, hogy a core tornán olyan izmokkal dolgozunk, amelyeknek a létezéséről sem tudtunk. Core izmainak állapotát otthon is tesztelheti, ha valamilyen instabil pozícióban próbálja megőrizni egyensúlyát. Elég csak végigsétálni egy pár méteres földre tett vagy képzelt kötélen. Ha „leesett” róla, akkor Önnek valószínűleg core erősítő tornára van szüksége.