Skip to main content

Schroth-terápia

A gerincferdülés (scoliosis) felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt gyakran előforduló elváltozás.  Kezelésében jelenleg a német Katharina Schroth által létrehozott háromdimenziós scoliosis terápia (3DST) hozza a legjobb eredményeket.

Hogyan segít a Schroth-módszer?

A Schroth-terápia egy tudatos, személyre szabott, komplex kezelési eljárás, mely nem csupán az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). Elsődleges feladata az oldaldifferencia korrekciója.

A páciens a görbületeinek megfelelően kapja a speciális gyakorlatokat, így a deformitásai következtében nem megfelelően működő izmok, szalagok illetve nem megfelelően terhelődő ízületek a helyes működéshez szükséges ingereket kapják. Mivel az elváltozás a bordákat is érinti, minden egyes légvétel erősíti a deformitást. Ennek kivédése érdekében a módszer része a speciális, három dimenziós, forgató légzéstechnika megtanulása. A korrekciós légzés javítja a mellkas és a gerinc funkcióit is. A helyes légzés hozzájárul a csigolyák csavarodásának, az oldalirány görbületeknek és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó lapos hátnak a korrekciójához.

Miből áll a Schroth-torna?

Első alkalommal teljeskörű állapotfelmérést végzünk, melynek része a fizikai vizsgálat is. Ennek során a gyógytornász-terapeuta felméri a csigolyák közti mozgástartományt, a gerinc melletti izmok feszességét valamint a görbületek helyzetét és irányát. A diagnózis alapján személyre szabott kezelési terv készül. Az ebben szereplő és a kezelés során megtanult gyakorlatokat a heti rendszerességű találkozások közt, otthon is el kell végezni.     

A kívánt eredmény eléréhez a Schroth-módszer aktív és passzív eszközöket használ. Az aktív korrekciókat maga a páciens végzi a megfelelő izmok nyújtásával, erősítésével illetve a speciális, háromdimenziós légzéssel. A passzív eszközök közé a gyógytornász korrekciós fogásai, a torna során alkalmazott alápárnázások és szükség esetén a korzett tartozik.

A kezelés többféle mozgásból áll.  Az első lépés a medence helyes beállítása, mivel szó szerint a medencénk a gerincoszlop alapja. Ha ez megvan, következik a fejtetővel nyújtózás. A nyújtással, nyújtózással elősegítjük az izmok aktivitását, majd beállítjuk a korrekciós helyzetet, ami a gerinc görbületét korrigálja. A korrekciós helyzet beállítása során már használjuk az ezt segítő speciális légzéstechnikát is. A törzsizmokat aszimmterikusan dolgoztatjuk, ezzel a megfelelő irányba húzzuk a csigolyákat, aminek köszönhetően korrigáljuk a gerinc görbületét. Ha létrejött a korrigált testhelyzet, elkezdjük a stabilizáló ill. izomerősítő feladatokat. A torna során vannak ülve, állva, oldalt ill. hason fekve elvégzendő gyakorlatok ill. különböző eszközöket, például botot, labdát, szalagot, sámlit is használunk.

Milyen esetekben ajánlott ez a speciális terápia?

A gerincferdülés kezelését ideális esetben a növekedési szakasz korai fázisában, akár már 4-5 éves kortól és 10 fok feletti görbület esetén szükséges elkezdeni. Klasszikusan a gerincferdüléssel kötjük össze a módszert, de más esetekben is hatékonyan alkalmazható. Ilyen a Scheuermann-kór (csigolyanövekedési zavar), a gerincműtét előtti mobilizáció, a gerincműtét utáni rehabilitáció. De sikerrel alkalmazható a módszer más csigolyadeformitások és tartási problémák, pl. lapos hát vagy Bechterew-kór esetén is. Utóbbi a csigolyák közti ízületek gyulladását, elmeszesedését jelenti, ami fokozott mozgáskorlátozottságot okoz. A Bechterew-kór a népesség 3-4 százalékát érinti és a férfiakra ötször jellemzőbb, mint a nőkre. Jellemzően 25-45 éves kor közt jelentkezik, de megfelelő kezeléssel a gyulladás és a fájdalom csökkenthető. És bár maga a betegség nem gyógyítható, de kezelhető, karbantartható.

A Schroth-terápia alkalmazására kizárólag egyéni gyógytorna keretében kerül sor. Az állapotfelmérésre 6 hónapnál nem régebbi gerinc-röntgenfelvételt kérünk hozni a minél pontosabb diagnózis és terápia érdekében. Felvétel hiányában az állapotfelmérés nem végezhető el.