Skip to main content

Senior torna

A senior torna a tapasztaltabb korosztálynak, az ő igényeiknek és képességeiknek megfelelő gyakorlatokból álló kiscsoportos torna.

Miért van szükség senior tornára?

Az életkor előrehaladásával testünk mind erejéből, feszességéből, mind rugalmasságából sokat veszít. Könnyen belátható, hogy idősebb korban már nem ugyanazokra a gyakorlatokra vagyunk képesek, mint 20-as, 30-as éveinkben. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gerincünkkel és az azt stabilizáló izmokkal nem kell foglalkoznunk. Sőt, ha szeretnénk életminőségünket, jóllétünket fenntartani, a korábbiaknál is többet kell törődnünk testünkkel. Mindeközben viszont figyelemmel kell lennünk teherbírásunkra is, hogy elkerüljük a sérüléseket vagy a fájdalmas mozdulatokat.

Hogyan segít a senior torna?

A senior torna keretében az Első Szegedi Gerincstúdióban olyan gyakorlatokat válogattunk össze, amelyek megfelelnek a fenti szempontoknak. A foglalkozás során kiemelten figyelünk a helyes testtartásban és a mozgásban kulcsszerepet játszó izmok erősítésére. Emellett nagyon hangsúlyosan jelenik meg az izmok rugalmasságának kíméletes, de hatékony fenntartása, helyreállítása. A cél a mozgás könnyedségének biztosítása, az izomfáradásból, kisebb gerincdeformációból eredő kellemetlen érzések vagy fájdalmak enyhítése, a beszűkült vagy beszűkülő mozgásterjedelmek növelése.

Miből áll a senior torna?

A senior torna során a korosztálynak megfelelő erősítő gyakorlatok, a teljes gerincoszlop átmozgatása és rengeteg nyújtás játsszák a főszerepet. Az igényeknek megfelelően a senior torna során a gerinc mellett a többi ízületet is lazán, de alaposan átmozgatjuk és az esetleges kisebb sérülések megelőzése érdekében fokozott figyelmet szentelünk a foglalkozás eleji bemelegítésre. Mint szinte minden csoportos torna esetén, itt is kiegészül a foglalkozás a kardio gépek használatával. Napi 30 perc mozgás már érdemben csökkenti egy sor belgyógyászati, szív- és érrendszeri, mozgásszervi betegség kialakulásának kockázatát. Emellett a gyaloglópadokon és elliptikus trénereken végezhető, ízületkímélő, egyenes vonalú, szimmetrikus mozgások szinte észrevétlenül járulnak hozzá a tartás és az azt segítő izmok fejlesztéséhez is.