Skip to main content

Passzív segédeszközök: gerincpárnák a mindennapokban

Gerincünk „karbantartásában” elsődlegesen az aktív módszerek, eszközök a fontosak. Ugyanakkor a passzív vagy „félaktív” eszközök sokat tudnak segíteni abban, hogy a káros, de elkerülhetetlen helyzetekben a lehető legkevésbé terheljük gerincoszlopunkat.

Ülni muszáj, de nem mindegy, hogyan

Akár megelőzésben, akár már kialakult probléma kezelésének stabilizálásában gondolkodunk, a rendszeres és célzott (gyógy-)torna mellett nagyon hasznosak a kifejezetten gerincproblémákra fejlesztett különböző párnák. Ezeket mi a címben nagyvonalúan, mindet egyformán gerincpárnának neveztük el, de valójában különböző célt szolgáló különböző fejlesztésekről, eszközökről van szó.

Mint arról már mi is írtunk, a korunk népbetegségének számító gerincproblémák egyik fő oka a mozgásszegény, ülő életmód. Az önmagában is gerincgyilkos pózt tovább fokozzuk azzal, hogy helytelenül, a széken lecsúszva, gerincünket nem megtámasztva vagy helytelen ívben tartva töltünk el órákat. Mindezt ráadásul – szinte – mozdulatlanul.

Mivel az ülőmunkát megszüntetni nem tudjuk, létfontosságú, hogy az ezzel töltött órákat milyen minőségben, milyen pózban, milyen eszközökkel tesszük gerincünk számára elviselhetőbbé. Az ülés minőségének javítása ugyanis nem lehetetlen. Ugyanígy fontos az is, hogy a mozgással, gyógytornával elért eredményt ne tegyük tönkre a sok üléssel, abból a lehető legtöbbet megőrizzük.

Megoldások szék helyett

Viszonylag közismert, bár kevésbé elterjedt, hogy érdemes szék helyett egy nagy fitballon (gimnasztikai labdán) ülni. Ennek a megoldásnak előnye, hogy egyrészt kénytelenek vagyunk testünket egyenesen tartani, ha nem szeretnénk leesni. Másrészt szinte észrevehetetlenül dolgoztatjuk is törzstámasztó izmainkat, hiszen minden egyes pici mozdulattal megváltozik egyensúlyi helyzetünk, amit folyamatosan korrigálni kell. Ezzel elkerülhető a hosszú időn át fenntartott, teljesen statikus testhelyzet.

Persze nem mindenhol cserélhetjük le a székünket illetve például az autóban, ami szintén statikus ülő pozíciót jelent, elég nehéz lenne az ülést fitballra cserélni. Szerencsére ezekre a helyzetekre is van megoldás. Egyik ilyen a szintén sokak előtt ismert sima vagy tüskés felületű ülőpárna. Ennek lényege is az instabil felület miatti folyamatos korrekciós mozgás, de azért nem kizárt ezeken a párnákon sem rossz testtartással ülni.

Ékpárna

Az ékpárna segítségével megelőzhetjük a számos gerincproblémát és hátfájást okozó görnyedt ülést. A Benergo ékpárnán ülve ugyanis a lejtős felület miatt medencénk előre billen. Ezt a billenést azonban agyunk automatikusan korrigálja. Mivel helyre akarja állítani az egyensúlyt, felsőtestünket hátra húzza. Ezzel pedig gerincünk pont abba az állapotba kerül, ami a természetes íveket jellemzi. Az ékpárnát elsősorban a nem állítható dőlésű, fix és lehetőleg kemény ülőlappal rendelkező székeken (irodai székek, étkezőszékek) tudjuk eredményesen alkalmazni.

Deréktámasz

Elsősorban autóvezetéshez ajánlott ennek az eszköznek a használata. Mindenki tapasztalta már, hogy hosszú út után az autóból kiszállva nehéz kiegyenesedni. Bár a modernebb autók többségében már található állítható gerinctámasz, ennek állítási tartománya általában sajnos nem éri el a szükséges mértéket. Emiatt derekunk hátra nyomódik, gerincünk alsó szakaszának íve az egészségeshez képest az ellenkező irányba mozdul el. A Benergo deréktámasz pontosan illeszkedik a gerinc alsó szakaszának természetes görbületébe, az ún. lordózisba. Ennek köszönhetően hosszú úton is megtartja az egészséges görbületet, ezzel pedig biztosítja a helyes, a gerincet a legkevésbé terhelő ülő pozíciót.

Hengerpárna

Vannak olyan ülőalkalmatosságok, ahol az ékpárna annak kialakítása nem vagy csak kényelmetlenül használható, de a deréktámasz sem jöhet megoldásként szóba. Ilyenek a fotel, a kanapé, az ülőgarnitúra vagy akár az irodai forgószék. Ezekben az esetekben a Benergo hengerpárna ajánlható, ami funkcióját tekintve a deréktámaszhoz áll közel. A hengerpárnát a derekunk mögé helyezve ugyanúgy meg tudjuk tartani a lordózist, azaz a gerinc alsó szakaszának természetes görbületét, mint az autóban használható deréktámasszal.