Skip to main content

Utcai mobilozás = nyaki gerincsérv?

Telefonunk elvesztését gyakran csonkolásos élményként éljük meg. Csakhogy a mobilunk valójában nem lett a testünk része. A használata közben jellemző mozdulatokat, testtartást az emberi szervezetbe nem „tervezték bele”. Ennek elsősorban nyakunk látja kárát. A nyaki gerinctorna segít.

Az utcai mobilozás hatása a mozgásunkra

Az okostelefonok megjelenése óta mobilunkat egyre több célra és egyre többet használjuk. És ezek közül maga a lassan háttérbe szoruló telefonálás a legkevésbé káros.

A telefont használó kéz (elsősorban) hüvelykujjának túlterhelése, súlyos esetben ínainak gyulladása valamint a szemünket rongáló kék fény káros hatása mellett ugyanis ez az apró eszköz több szempontból is károsan hat a gerinc különböző szakaszaira. Ki ne látott volna az utcán a telefonját egyik kezében tartva nyomkodó gyalogost? Akár üzenetet ír, akár a hírfolyamot görgeti, olvas vagy egy videót néz – a test- és a fejtartás mindig ugyanolyan. Merev, statikus pozíció, amiből elvész testünk gyaloglás közbeni természetes, ritmusos mozgása: felsőtestünk enyhe jobbra-balra forgása, karjaink szabad lóbálása. Ez akkor is igaz, ha nem két, csak egy kézzel „telefonozunk”, mert ilyenkor a szabad karunk mozgása is ösztönösen leáll. Két kézzel fogva a telefont még rosszabb a helyzet. Mindkét karunk, vállunk is megmerevedik, izmaink „feleslegesen” megfeszülnek.

Az utcai mobilozás hatása gerincünk nyaki szakaszára

A másik gond, hogy ilyenkor szinte törvényszerűen lefelé nézünk, fejünket előre és lefelé lógatjuk. Ezzel extrém módon terheljük a gerincoszlop nyaki csigolyáit. Ahogy az ülés az ágyéki szakasz csigolyáinak, úgy a lefelé lógatott fej a nyaki szakasz csigolyáinak egymáshoz képesti helyzetét változtatja meg. A csigolyák első oldala egymáshoz zár, ezzel a köztük lévő nyaki porckorong az ellenkező irányba nyomódik ki. Ha ez a nyaki pozíció gyakran és/vagy huzamos ideig áll fenn, akkor az jelentősen megnöveli a nyaki porckorongsérv kockázatát. Hasonlóan az ülőmunka közben előre nyújtogatott nyakhoz, bár a két helyzet más-más izmokat nyújt meg és másképp terheli a csigolyákat is.

Nyaki gerinctorna helyett

A gerincünknek persze az a legjobb, ha az utcán sétálva egyáltalán nem vesszük elő a mobilunkat. Csak így biztosítható a séta közbeni kismértékű, természetes törzsrotáció. De ha mindenképpen muszáj használnunk telefonunkat, emeljük fel a készüléket a szemünk vonaláig és előre nézzünk, fejünket és nyakunkat egyenesen tartva. Ezzel a nyaki terhelés csökken, ugyanakkor a test természetes mozgása nem biztosítható. Ezért még jobb, ha erre a pár pillanatra megállunk és úgy nézzük, keressük meg azt mobilunkon, amit feltétlenül muszáj. Ha végeztünk, akkor pedig tegyük el a telefonunkat és úgy menjünk tovább.

Árulkodó tünetek és nyaki gerinctorna

Milyen tünetek esetén kezdjünk el gyanakodni? Ha gyakran fáj a nyakunk hátsó része vagy csak érezteti velünk, hogy van. Ha nehéz vagy kellemetlen, kényelmetlen elfordítani a fejünket valamelyik irányba. Ha nyakunk elfordítása közben a mozdulat viszonylag korán „falnak ütközik”, azaz egy ponton túl egyszerűen nem tudjuk tovább elfordítani a fejünket. De gyakori kísértőtünet a fülzúgás, szédülés is. Ha úgy érezzük, hogy vállunk, karunk gyengül, szintén ne habozzunk felkeresni orvosunkat, gyógytornászunkat. A karok zsibbadása pedig egyértelmű vészcsengő.

A rossz szokások miatti nyaki panaszok kezelésére vagy a nyakizmok terhelhetőségének növelésére az Első Szegedi Gerincstúdióban az erre a területre külön hangsúlyt fektető ülőmunka-tornát ajánljuk. Ennek a lumbális szakasz tornáztatása mellett része a nyaki gerinctorna is.