Skip to main content

Ülőmunka torna

Az ülőmunka torna az ülőmunka során legterheltebb medence, nyaki és ágyéki gerincszakasz integrált kezelése, erősítése.

Miért baj, ha sokat ülünk?

Közhely, hogy az emberi testet nem ülésre tervezték, ezért az ülés eleve extrém módon terheli az ágyéki szakaszt. Míg álló helyzetben az ágyéki szakasz csigolyáira és a porckorongjaira felsőtestünk tömegének 100 %-a nehezedik, addig ez fekvő helyzetben (amikor lekerül a teher a gerincünkről) 60-70 %-ra csökken. Ugyanakkor ülő helyzetben 130 %-ra nő! Azaz gerincünk ágyéki szakaszát olyan terhelés éri, mintha 30%-kal súlyosabbak lennénk.

Miért van szükség speciális ülőmunka tornára?

Ha az ülés önmagában vett gerincgyilkos hatása nem lenne elég, az irodai munkavégzés során több más tényező káros hatásával is számolnunk kell. A hát középszakasza a rosszul beállított szék-asztal távolság és a billentyűzet használatától előreeső vállak miatt kipúposodik, C alakot formáz. Az egér használata miatti aszimetrikus testtartás a középszakasz és az afölötti gerincrész esetében „elcsavarja” a testünket az egeret használó kéz irányába. A monitor folyamatos nézése illetve a túl nagy szék-asztal távolság pedig a nyak előre nyújtogatását és így a gerinc nyaki szakaszának púposodását okozza.

Nyaki, ágyéki és medencetorna

Mindezen hatásokat az ülőmunka torna során ellensúlyozzuk. Minden érintett területen megerősítjük a tartó- és formába hozzuk a rossz test- és fejtartás miatt megnyúlt izmokat. Emellett az ülés közben rögzülttel ellentétes irányban megtartott gyakorlatokkal korrigáljuk a terhelt kisízületek károsan rögzült statikáját. Az ülőmunka torna során különös figyelmet fordítunk a medence környékének mobilizálására. Az integrált gyakorlatok célja az ülés következtében kialakuló rossz tartások rögzülésük előtti korrekciója vagy – ha az már bekövetkezett – testünk „visszaterelése” természetes állapotába.

De az ülőmunka káros hatásainak megelőzése érdekében a legtöbbet munkahelyünkön tehetünk: óránként pár percre álljunk fel, nyújtózkodjunk, sétáljunk kicsit.