Skip to main content

Rácsos függesztő

A gyógytornászok maguk közt csak akasztásnak hívják a használatát. Az eszköz neve a kevésbé morbid nürnbergi rácsos függesztő. Szegeden alig pár darab van belőle.

Mi az a rácsos függesztő?

A kiboltosuló vagy kiszakadt porckoronggal, közismert nevén porckorongsérvvel küzdő páciensek kezelésére fejlesztették ki német orvosok tapasztalatai alapján a nürnbergi rácsos függesztőt vagy más néven a Schlingen-ágyat. Az eszközből Szegeden alig néhány darab található, egyikük az Első Szegedi Gerincstúdióban érhető el. A rácsos függesztő egy kb. 2x2x2 méteres, egyik oldalán nyitott, többi oldalán zárt rács. A rács felső elemére 225 db karikát vagy gyűrűt szereltek. Ezekbe lehet beleakasztani a függesztett testet tartó hevedereket. A függesztett fekvő test így saját súlyával sem nyomja a gerincet.

Mire jó a nürnbergi rácsos függesztő?

A test és azon belül a gerinc számára egy a földi gravitáció mellett a lehető legnagyobb mértékben tehermentesített állapotot biztosít a rácsos függesztő. Alkalmazásával a gerincoszlop megpihen, kissé megnyúlik, a csigolyák eltávolodnak egymástól és mivel a köztük lévő teret a porckorongnak mindig ki kell töltenie, így a porckorong kiboltosodása visszahúzódik. Kevéssé közismert, hogy a porckorongsérv csak akkor igényel műtéti beavatkozást, ha az idegszálak kompressziója miatt fennáll az izmok sorvadásának, rosszabb esetben a bénulásnak a veszélye. Amennyiben ilyen akut veszély nem áll fenn, az emberi szervezet maga gondoskodik a sérvesedett rész lebontásáról, felszívódásáról. Ezt a felszívódási folyamatot tudjuk a rácsos függesztő alkalmazásával felgyorsítani és hatékonyabbá tenni. A függesztőrács alkalmazásának indokoltsága és a helyes függesztés minden esetben komoly szakmai felkészültséget igényel, ezért az eszközre ügyfeleink önállóan nem, kizárólag szakembereinkkel egyeztetve ill. az ő segítségükkel foglalhatnak időpontot.

Mire nem jó a rácsos függesztő?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a porckorong kiboltosodásának vagy kiszakadásának felszívódása NEM jelenti azt, hogy a gerincünk „meggyógyult” és azzal már nem kell foglalkoznunk. Ilyen esetben pusztán arról van szó, hogy a nagyobb bajt elkerültük, megelőztük. Mivel azonban a gerincoszlop statikai egyensúlya megbomlott, meg kell erősítenünk a tartószerepét részben átvenni képes mélyizmokat. Célzott és rendszeres gyógytornával és sporttal továbbra is gondoskodnunk kell a mélyizmok fejlesztéséről, képességeik legalább szinten tartásáról. Erre első lépésben egyéni gyógytorna, a későbbiekben akár kiscsoportos core erősítő torna keretében is sor kerülhet.