Skip to main content

Mit sportoljak gerincproblémákkal?

A gerincsérv és a sport nem feltétlenül zárják ki egymást, sőt. Csak körültekintően kell a sportágat kiválasztani.

Gerincsérv tünettel és tünet nélkül

Első lépésben különbséget kell tennünk a tünetes és a tünetmentes állapot közt. Általános szabály, hogy minél inkább vannak tüneteink, annál óvatosabbnak kell lennünk. Azaz a lenti mozgásformák mindegyikét akkor és úgy végezzük, amikor és ahogy nem okoz fájdalmat. A tünetmentesség azonban nem jelenti azt, hogy gerincünkkel minden rendben van. A fájdalomérzet elsődlegesen annak függvénye, aktuálisan az ideggyököt nyomja-e a kitüremkedő porckorong. Előfordulhat az is, hogy bár semmilyen tünetünk nincs, mégis porckorongunk már kiboltosodott. Gyanúra ad okot, ha derekunk csak bizonyos mozgásformák, sporttevékenységek után fáj, de ez az érzés pihentetésre még elmúlik.

Tünetmentes gerincsérv és sport – a legjobb választás

Ha még nincsenek tüneteink vagy csak mozgás után jelentkeznek, már érdemes válogatni a sportok közt. Nem ajánlatos olyan sportot űzni, amiben sok hirtelen, gyors rotációs mozgás van vagy nagyon féloldalas. Tipikusan ide tartozik a tenisz, squash, foci, kézi- és kosárlabda. Ezzel szemben az egyenes vonalú, szimmetrikus kocogás, futás még vállalható, akár ajánlható is. De szigorúan csak tünetmentes állapotban és csak kifejezetten erre a célra fejlesztett, ütéscsillapított talpú cipőben. Kerüljük azonban a betont, aszfaltot. A legjobb, ha rugalmas talajon (rekortán pályán, futópadon) kocogunk. Ha erre nincs lehetőségünk, az egyenletes talajon (földön, füvön) kocogás is megfelelő.

Az úszás kimondottan hasznos mozgásforma. Komplexitása miatt átmozgatja a teljes testünket, szinte az összes izomcsoportra szükségünk van hozzá. Az egyes úszásnemek közt viszont már vannak különbségek. Gerincproblémák, de akár gerincsérv esetén is a hátúszás a legjobb választás. A gyorsúszásnál azonban már figyelni kell a vízfekvésre, a krallozó lábak „magasságára”, az egyenes testre. A mellúszást pedig legfeljebb akkor válasszuk, ha tudunk vízbe tett fejjel, csak a levegővételre kiemelkedve úszni. A víz fölött tartott fejű mellúszás akár még árthat is gerincünknek.

Az sem baj, ha nem szereti a vizet

Táncolhatunk is bátran. Kezdetben a lágyabb, lassabb táncokat (pl. angolkeringő, slow fox, rumba) érdemes kipróbálni és ha nincsenek közben vagy utána fájdalmaink, választhatunk egyre dinamikusabb táncokat. Határozottan jót tehet a gerinc stabil tartásához szükséges izmainknak a síelés. De csak kezelt, jó minőségű, nem buckás pályán, és ha nem lépjük át tudásunk határait. Egy esés ugyanis nagyon veszélyes lehet. Nyugodtan pattanhatunk a kerékpár nyergébe is. Itt is igaz azonban, hogy ha a váz mérete, geometriája nem jó, a kormány és az ülés magassága és egymáshoz viszonyított pozíciója helytelenül van beállítva, akkor még ronthatunk is a helyzeten. És persze a döccenők, buckák okozta ütések sem tesznek jót, ezeket figyelve előre álljunk ki a nyeregből. Ez a mozdulat abban is segít, hogy ne “ragadjunk bele” egy pózba.

Sport tünetes gerincsérvvel

Szögezzük le: tünetes állapotban első és legfontosabb a tüneteket enyhítő gerinctorna, jellemzően a McKenzie-módszer alkalmazása. Segíthet ilyenkor a pihentetés és a gyógytornász által felügyelt célzott nyújtó gyakorlatok. Vannak azonban olyan mozgásformák, amelyeket ilyenkor is bátran választhatunk. Hogy pontosan mikor mit, az a tünetek aktuális erősségén múlik. Minden esetben konzultáljunk ezért gyógytornászunkkal, mielőtt sportolni kezdünk.

Az uszodába akár tünetes állapotban is elmehetünk. A víz felhajtóereje ugyanis „leveszi” a terhet a gerincről (és általában az ízületekről). Ez az oka annak is, hogy súlyosabb esetekben, a szárazföldi tornát végezni (még) nem képes pácienseknek a vízi tornát ajánlják. A vízben mozgás ugyanis úgy edzi az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket.

Az úszáshoz képest kevesebb előkészületet és szinte nulla infrastruktúrát igényel a gyaloglás, túrázás. Az ennek során folyamatosan változó testtartás, az egyensúlyi állapot állandó változása és keresése szinte az összes fontos izomcsoportot, köztük a gerincet, a medencét körbevevő izmokat dinamizálja, erősíti. Közepes vagy annál erősebb tünetek esetében azonban maradjunk a kényelmes sétánál. Figyeljünk rá, hogy – ha fájdalmat okoz – ne csavargassuk derekunkat, nyakunkat és kerüljük a gödröket. A séta ritmusából adódó természetes, enyhe és folyamatos jobbra-balra csavarodás viszont hasznos.

A legjobb sporteszköz

Az említett és javasolt sportok egy része télen-nyáron, hóban és esőben is űzhető. A legjobb persze a szabadban végzett tevékenység, de az edzőtermi gépek (futópadok és szobabiciklik) is használhatóak. Közülük kiemelkedik az elliptikus tréner vagy ahogy sokan ismerik a sífutógép. Ezzel az eszközzel a futáshoz, gyalogláshoz hasonló ritmusos, szimmetrikus mozgást végezhetünk, az úszáshoz hasonlóan ízületkímélő módon. Mivel lágy, ütésektől mentes és folyamatos mozgásról van szó, ezt tünetes gerincsérv esetén is bátran választhatjuk. Az Első Szegedi Gerincstúdióban összesen 5 elliptikus tréner és 3 gyaloglópad várja vendégeinket. Használatuk a kiscsoportos vagy egyéni tornára érkező vendégeink számára díjmentes illetve a foglalkozás része.