Skip to main content

A McKenzie-torna

A McKenzie-torna nem a Szent Grál, de sok esetben valóban erre van szüksége gerincünknek.

Gerinctorna, McKenzie-torna vagy valami más?

Derékfájással, gerincproblémákkal küzdők gyakran úgy dobálóznak a McKenzie-torna (helyesen: McKenzie-módszer) nevével, mint ha az maga az általános és mindenre megoldást jelentő GERINCTORNA lenne. Így, csupa nagy betűvel. Az általános és „örökös” megoldás a deréktáji panaszokra és a gerinccel kapcsolatos problémákra. Ez azonban ebben a formában korántsem igaz. A Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász által fejlesztett módszertan célja, hogy a kiboltosodást (közkeletű nevén a sérvesedést) „visszahúzzuk” a helyére, és így a porckorong kitüremkedése okozta tüneteket enyhítsük. Ezzel megszüntetjük a fájdalom okát és megelőzzük a porckorong falának kiszakadását. Alkalmazására tehát olyan esetekben van szükség, amikor a porckorong deformációja miatt már fájdalmat érzünk (ez lehet a derékba nyilalló érzés), a derék teljesen merevvé válik vagy zsibbadás, gyengeség, fájdalom sugárzik ki a végtagokba.

Teljes személyre szabottság

A módszer lényege, hogy a képalkotó diagnosztikát a szakképzett gyógytornász mozgásdiagnosztikával egészíti ki. Megfigyeli, milyen mozdulatokra milyen tartományban vagyunk képesek. Felméri, mely pontokon milyen jellegű és intenzitású fájdalmakat érzünk. Az így nyert információk alapján egyénre szabott terápiát állítunk össze, melynek eredményeképpen a porckorong olyan helyzetbe, formára hozható, hogy megszűnik a fájdalmat, zsibbadást kiváltó ideggyöki kompresszió. Ezek többnyire egyszerű, otthon vagy akár a munkahelyen is elvégezhető, rövid gyakorlatok, melyek hatásosságának titka a rendszeresség és a személyre szabottság. A sikerhez fontos, hogy akár naponta 5-6 alkalommal is szánjunk rájuk 5-10 percet. A McKenzie-torna legnagyobb előnye, hogy műtéti beavatkozás nélkül képes kezelni a porckorong kitüremkedésével, sérvesedésével összefüggő tüneteket, fájdalmakat. Alkalmazásával a műtét a legtöbb esetben elkerülhető.

Miért nem elég a McKenzie-torna?

A McKenzie-tornával „csak” az akut problémára adtunk választ. A hosszabb távon fennálló problémamentes állapot érdekében más mozgásformákra, más gyógytorna-típusokra is szükségünk van. A porckorong deformálódása ugyanis már következmény, tünet. Az újabb sérvesedés, az újabb fájdalom elkerülése érdekében elengedhetetlen életmódunk korrekciója. Közhely, mégis nagyon fontos a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és hogy figyeljünk a gerincünkre. Mivel a gerincoszlop kényes statikai egyensúlya már az első alkalommal megbomlik, a fájdalom megszűnését követően fokozott figyelmet kell szentelni a gerinc tartószerepét részben átvenni képes, a gerincoszlopot körbevevő, „megtámasztó” izmok erősítésére és nyújtására.