Skip to main content

Miben tud segíteni egy szakképzett gyógytornász?

A gerinc az emberi test egyik legintenzívebben terhelt és életmódunkból adódóan az egyik legnagyobb kockázatnak kitett, legsérülékenyebb része. Mivel testünk stabil tartása és felsőtestünk mozgékonysága is elképzelhetetlen nélküle, nem mindegy, kire bízzuk magunkat.

A gerincoszlop számos betegsége ismert: porckorongsérv, gerincferdülés, Bechterew-kór, Scheuermann-kór. Valamilyen mértékben és formában, megfelelő tudással és képzettséggel minden jelenleg ismert gerincprobléma kezelhető. De nagyon fontos, hogy szakképzett gyógytornász értékelje leleteinket, mérje fel állapotunkat, majd végezze kezelésünket.

Gyógytornász csak egyetemi diplomával lehet valaki

Az emberi test rendkívül bonyolult, összetett rendszer. Ha egy ponton hozzányúlunk, akár egy egész más pontján is válthatunk ki vele kívánt vagy nem kívánt változásokat. A testen belüli összefüggésekre figyelemmel végzett kezeléshez ezért elengedhetetlenek az anatómiai és biomechanikai ismeretek. Nem véletlen, hogy a gyógytornász-képzés egyetemi szinten, minimum négy éven át tartó tanulmányokat jelent. Sok más szakkal ellentétben gyógytornásznak csak nappali szakon lehet tanulni, ezzel is megfelelő súlyt adva az így megszerezhető tudásnak. Ráadásul mivel egészségügyi szakmáról van szó, úgynevezett „evidence based”, azaz bizonyítékokon alapuló, kutatásokkal, tesztekkel, megfelelő esetszámmal alátámasztott módszereket alkalmaznak.

A gyógytornász folyamatosan továbbképzi magát

Minden szakmában folyamatosan fejlődnünk kell, de gyógytornászként ez fokozottan igaz. Olyannyira, hogy a végzett gyógytornászok működési engedélyüket csak akkor tarthatják meg, ha ötévente elvégzik a kötelezően előírt pontértékű továbbképzéseket. Ezekkel a képzésekkel pedig a gyógytornász egyrészt el tudja mélyíteni tudását egy-egy szakterületen, másrészt újabb módszereket ismerhet és tanulhat meg. És mivel a fizioterápiában nincsenek „mindent vivő” tuti megoldások, egy-egy tünet többféle megközelítésben is olvasható és kezelhető, a jól képzett gyógytornász képes az adott állapotunknak legmegfelelőbb terápia kiválasztására és alkalmazására.

Milyen esetekben forduljunk mindenképpen gyógytornászhoz?

Ha aktuálisan nem érzünk fájdalmat, nincsenek tüneteink, „csak” korábban volt már diagnosztizált gerincproblémánk, szinte biztos, hogy a core izmainkat erősítenünk kell. Ilyen erősítő vagy nyújtó gyakorlatokat akár személyi edzőktől is tanulhatunk. A sportegyesületek többsége például foglalkoztat erőnléti edzőt, aki az állóképesség mellett legtöbbször a core izmok erősítésével és a helyes nyújtással is foglalkozik. Bár egyre jellemzőbb, hogy az egyesületek is inkább gyógytornászt keresnek…

Ha azonban akut fájdalmat érzünk, idegi érintettséget tapasztalunk vagy egyéb tüneteink, problémáink is vannak, mindenképpen az anatómiai összefüggéseket jól ismerő gyógytornászhoz forduljunk. Egészen speciális eset a gerincferdülés. Nagyfokú gerincferdülés, de különösen gyerekek, kamaszok gerincferdülésének kezelése olyan speciális technikát igényel, ami csak olyan képzéseken sajátítható el, aminek előfeltétele a gyógytornász diploma.

Keressük a működési engedélyt!

Mint a fentiekből már kiderült, a gyógytorna- és a fizioterápiás szolgáltatás nyújtása jogszabály alapján egyetemi végzettséghez kötött. Ha valaki ezzel a képesítéssel nem rendelkezik, nem értékelhet, értelmezhet röntgen- vagy MRI-felvételeket, nem nyújthat gyógytorna- vagy fizioterápiás szolgáltatást. Ez ugyanis engedélyhez kötött tevékenység, működési engedélyt azonban csak az elvárt szakmai-személyi feltételt biztosítani képes személy vagy szolgáltató kaphat. Az engedély számát kötelező a szolgáltatás helyén kiírni, így ha nem találjuk, valószínűleg nincs is.

A működési engedély megléte egyféle biztonsági, minőségi garancia is. A szakmai képzettség „igazolása” mellett biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltató szakmai felelősségbiztosítással is rendelkezik. Enélkül ugyanis a működési engedélyt nem adják ki. Ha tagja vagyunk valamely egészségpénztárnak és a kezelések költségét számla ellenében szeretnénk elszámolni, ezt csak működési engedéllyel rendelkező szolgáltatónál tehetjük meg. Az egészségpénztári szerződésnek ugyanis szintén feltétele a működési engedély megléte.

Ne feledjük: a gyógytornászra a testünket, az egészségünket bízzuk.