Skip to main content

Gerincjóga

A hatha jógán alapuló gerincjóga még nem gyógytorna, bár vannak átfedések. Szerepe leginkább a megelőzésben van, emellett „befelé” is figyel.

Mi a gerincjóga?

A jóga testünkhöz való viszonya, megközelítése kicsit más, mint a gyógytornáé. A közvetlen biomechanikai kapcsolatokon, az izmokon és ízületeken túl más tényezőkre is figyel. Alapja a hatha jóga, gyakorlatai nagyban hasonlítanak egy stretching vagy mobilizáló gyógytorna gyakorlataihoz. Stílusa, hangulata sokkal spirituálisabb, mint a gyógytornáé. Célja a test és lélek egységes egyensúlyának megtalálása. Éppen ezért a foglalkozások atmoszférája nyugodtabb, békésebb. Bár sokat dolgozunk és el is fáradunk az órán, mégis kevésbé tűnik „melósnak”.

Miben segít a gerincjóga?

A jógához többnyire nyújtó jellegű mozdulatokat társítunk, pedig erősítő elemeket is tartalmaz. Ezek kombinációja javítja a testtartást, még ha nem is annyira célzottan, mint egy tartásjavító torna. A jógában nagy szerepet kapó helyes légzésnek a helyes testtartás az egyik előfeltétele. A megfelelően elsajátított légzési technika pedig hat a hormonrendszerre, segíti az emésztést és javítja a relaxációs képességet. A fejlett relaxációs képesség végül stresszoldásunkat és nyugalmi állapotunk megtalálást segíti. A gerincjóga tehát a konkrét fizikai mozdulatokon túl befelé is koncentrál.

Milyen hatásokkal számolhatok?

Ez a speciális jóga a mobilizációhoz hasonlóan növeli az ízületi hajlékonyságot, lazítja és nyújtja az izmokat. Gyakorlatai javítják testtartásunkat, tudatosítják és stabilizálják a helyes tartást. Mint minden mozgás, javítja a keringést és az emésztést, ezáltal az általános közérzetünket is. Légzésgyakorlatainak köszönhetően oldja a feszültséget, javítja a koncentrációs és a relaxációs képességet. A foglalkozás ideje alatt légzésünk lelassul, idegrendszerünk megnyugszik, vérnyomásunk csökken.

A gerincjóga a megelőzés eszköze, a személyre szabott gyógytornák jó kiegészítője. Stúdiónkban 50 perces gerincjógát kínálunk a stretching alternatívájaként.