Skip to main content

Nyaki gerinctorna

A nyaki gerinctorna elnevezés kissé csalóka. A nyak mellett ugyanis az azzal szorosan összefüggő vállakat és a hát felső szakaszát is tornáztatjuk.

Mikor van szükségem nyaki gerinctornára?

A nyaki és válltorna szükségességére utaló leggyakoribb panasz a nyak és a váll körüli fájdalmak. A legtöbb esetben ez még nem is fájdalom, csak kényelmetlen érzés. Azonban a tünetek többnyire fokozatosan, nem egyszerre vagy hirtelen jelentkeznek. Idővel ezért mindenképpen erősödnek, rosszabbodnak. Érdemes már az első jelek észleléskor reagálnunk és szakemberhez fordulnunk. A korai pontos diagnózis és annak eredményeként a szakszerű kezelés segít megelőzni a komolyabb bajt.

Mi a teendő, ha már nyaki porckorongsérvem van?

A fájdalmak oka valóban lehet a nyaki gerinc porckorongjainak degenerációja (hétköznapi nevén sérvesedése). Enyhébb esetben a porckorong csak laposabb, víztartalma csökkent. Súlyosabb esetben kiboltosul, végül ki is szakadhat. Mivel ilyen esetekben szinte garantált az ideggyöki kompresszió, a tünetek is súlyosabbak és attól is függenek, melyik porckorong sérült. Még a komolyabb probléma kialakulása előtti figyelmeztető jel a fejfájás, szédülés, hányinger, fülzúgás, a szem fáradása. A váll vagy a kar zsibbadása már erős figyelmeztető tünet. Ha gyengül kezünk szorítása, karunk ereje, azonnal forduljunk szakértő gyógytornászhoz. Ilyen esetben egyéni állapotfelmérésre, a McKenzie-módszer szerinti egyéni terápiára van szükség.

Hogyan segít a nyaki gerinctorna?

A nyaki fájdalmak egyik leggyakoribb oka az izomfeszülés. A monitor előtt végzett munka, a hosszabb időn át felvett merev vagy aszimetrikus test- vagy fejtartás akár fájdalmas izomcsomók kialakulásához is vezethet. Nem tesz jót a stressz, a huzat vagy a klíma légárama sem. Ilyen esetben megoldást a nyaki gyógytorna és az izomcsomók (triggerpontok) oldása jelenthet. Ezzel megelőzhető a nyak további extrém terhelése miatt kialakuló sérvesedés. A nyaki gerinctorna ugyanis mobilizálja a nyakat, oldja az izmok feszességét. A rögzült rossz fej-, nyak- és válltartást kitartó munkával „visszarendezzük” eredeti, természetadta pozíciójába.

Miből áll a nyaki gerinctorna?

A nyaki gerinctorna mutat némi átfedést az ülőmunka tornával, ám míg utóbbi esetében a nyaki gyakorlatokat elsősorban a medencetájék mozgatása és erősítése egészíti ki, addig a nyaki torna esetében főleg a vállakra és a hát felső szakaszára koncentrálunk. A gyakorlatok nagyobb része a kényelmetlen, fáradt érzést okozó izomfeszülések oldását, a nyaki és vállrész mobilitásának korrekcióját szolgálja. A széles mozgástartományú, megtartott mozdulatokkal mobilizáljuk az érintett testrészeket. A gyakorlatok kisebb része a váll és a lapockazáró izmok erősítését célozza.

Az érintett területeken megerősítjük a tartó- és formába hozzuk a rossz test- és fejtartás miatt megnyúlt izmokat. Emellett az ülés közben rögzülttel ellentétes irányban megtartott gyakorlatokkal korrigáljuk a terhelt kisízületek károsan rögzült statikáját. Az integrált gyakorlatok célja a rossz fejtartás rögzülés előtti korrekciója vagy – ha az már bekövetkezett – testünk „visszaterelése” természetes állapotába.