Skip to main content

Így vigyázzunk gerincünkre a hétköznapokban

Gerincünk védelme nem azért kritikus, mert csak egy van belőle, hanem mert csak korlátozottan „javítható”. Érdemes ezért vigyáznunk rá.

Egy kínai mondás szerint ha nincs időd az egészségre, majd lesz időd a betegségre. Ráadásul a megelőzés többnyire nem is idő, csak odafigyelés kérdése. Így van ez a gerincünk esetében is.

Miért kell a porckorongra vigyázni?

A porckorongok a gerincoszlopban a csigolyák közt található rugalmas korongok. A porckorongoknak köszönhetően tudunk lehajolni, megfordulni, de ők felelnek gerincoszlopunk lengéscsillapításáért is. Külső, rostos faluk zselészerű ízületi folyadékot vesz körbe. Tehermentesített helyzetben, pl. éjszakai alváskor a porckorong folyadékot vesz fel a szervezetből, amit a napi terhelés során újra elveszít. Ez a vízfelvételi képessége azonban idővel és a terheléssel arányosan romlik és míg pl. a térdízület esetében az ízületi folyadék mestereséges pótlása akár injektálással is megoldható, a porckorong esetében az elvesztett folyadék mesterséges visszapótlása nem lehetséges. A csökkent víztartalmú porckorong pedig elkeskenyedik, rugalmassága csökken.

A porckorongok tehermentesítése

A kevésbé kézenfekvő megoldás megfelelő izmaink felkészítése arra, hogy részben gerincünk helyett is dolgozzanak. Ezzel terhet veszünk le gerincünkről és így a porckorongokról is. Ezt a célt elsődlegesen az úgynevezett core- vagy mélyizmokat erősítő célzott torna teljesíti. Jó, ha az erősítés mellett figyelünk ezeknek az izmoknak a rendszeres nyújtására, regenerálódására. De általánoságban elmondható, hogy a rendszeres mozgás, sport, legyen szó akár csak gyaloglásról vagy napi 20-30 perc átmozgató edzésről, kulcsfontosságú gerincünk egészségéhez. A legjobbak a szimmetrikus és lehetőleg egyenes vonalú mozgások: gyaloglás, futás, úszás. De remek választás a túrázás és a síelés is.

Az vagy, amit megeszel – a gerincünkre is igaz

Még ha a fentiek szerint előzetesen fel is készítjük testünket gerincünk védelmére, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Kezdjük rögtön az étkezéssel. Mint annyi minden más kapcsán, a porckorongok egészségéhez is rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut. Nagyon fontos a bevitt folyadék mennyisége. Az ajánlott mennyiség testtömegünk minden 20 kg-ja után napi 1 liter, azaz egy 80 kilós ember esetében 4 liter. Persze ez a fizikai aktivitás vagy a hőmérséklet függvényében változhat, de hüvelykujj-szabályként jegyezzük ezt meg. A helyes étkezés és a sport segít az egyik legnagyobb kockázat, a túlsúly megelőzésében is.

Hétköznapi praktikák

Ha ülőmunkát végzünk, kritikus a munkaállomás kialakítása, a jó szék, a helyes üléspozíció. De ha ez rendben is van, akkor is álljunk fel óránként 5 percre, sétáljunk pár lépést, nyújtóztassuk ki hátunkat, nyakunkat. Ha ráadásul munkánkat többnyire monitor előtt végezzük, külön ügyeljünk fejtartásunkra, nyakunkra.

Hasonló a helyzet akkor is, ha sokat vezetünk. Az autóba történő be- és főleg kiszállás igazi gerincgyilkos mozdulat, amit csak tetéz a kettő közt mozdulatlanul töltött idő. Érdemes a hosszabb utakat 1-2 óránként megszakítani és izmainkat, ízületeinket átmozgatni.

Soha ne derékból hajoljunk le! Ha fel kell emelnünk valamilyen nehéz tárgyat, guggoljunk le és egyenes derékkal álljunk fel. Ugyanez igaz az olyan rutinszerű cselekvésre, mint a cipőfűző megkötése. Ha mindenképpen emelnünk kell, a karunk és a vállunk dolgozzon, ne a derekunk.

Bármit sportolunk, előtte melegítsünk be rendesen, utána pedig mindig nyújtsunk legalább 10 percig. A nyújtás nélküli izmok nemcsak fáradtabbak lesznek, de megrövidülésük miatt az ízületek mozgástartománya is beszűkülhet.

Szinte evidens, de nagyon fontos a kényelmes ágy. A matrac semmiképpen se legyen puha és az sem igaz, hogy a kemény matrac használ a gerincnek. Legjobbak a formakövető, félkemény, általában hideghabos matracok, de itt az egyéni ízlés és kényelem dönt. Ráadásul az sem mindegy milyen pózban alszunk. Gerincünket általában a hason fekvés terheli legjobban, míg a háton alvás a legpihentetőbb számára, de itt is esetenként változó, ki melyik pózt érzi kényelmesnek.

Konklúzió? Ha figyelünk testünk jelzéseire, pontosan érezni fogjuk, mi használ és mi árt neki. De addig is, amíg ez a tudatosság kialakul, használjuk a fenti sorvezetőt. Mert csak egy gerincünk van.