Skip to main content

Gyógyítható-e a porckorongsérv?

Általában „csak” a porckorongsérv műtét nélküli kezelését ígérik nekünk a szakemberek. A tünetmentes állapot elérhető és ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, meg is gyógyultunk. Felmerül ezért a kérdés, gyógyítható-e a porckorongsérv. Erre a válasz azonban attól függ, mit értünk gyógyítás illetve porckorongsérv alatt.

A gyógyítás fogalma értelmezhető jogilag és hétköznapi értelemben is. Ugyanígy a porckorongsérv is értelmezhető orvosi és hétköznapi megközelítésben is. Kezdjük a gyógyítással.

A gyógyítás fogalma

A jogi megközelítés az egyértelműbb, mivel jogszabály alapján Magyarországon gyógyító tevékenységet csak orvos folytathat, mindenki más „csak” kezel. Így jogi értelemben ha nem orvos foglalkozik velünk, akkor ő nem gyógyít. Ez igazából nekünk mindegy, a lényeg, hogy a szakember kezei közül jobb állapotban kerüljünk ki a végén.

A hétköznapi fogalom szerinti értelmezés attól függ, ki mit ért gyógyítás alatt. Ha valaki szerint a tünetmentes állapot egyenértékű a gyógyultsággal, akkor gondolhatja úgy, hogy a porckorongsérv gyógyítható. A tünetmentes állapot ugyanis sok munkával elérhető. Ez az értelmezés azonban veszélyes is lehet, mert könnyen azt hihetjük, hogy ha meggyógyultunk, már nincs is több teendőnk. Elfelejthetjük, figyelmen kívül hagyhatjuk a velünk történteket, hiszen meggyógyultunk.  

Ha azonban úgy gondoljuk, hogy a gyógyítás a betegség előtti eredeti állapot helyreállítását jelenti, akkor a porckorongsérv nem gyógyítható, de kezelhető.

A porckorongsérv fogalma

És ezen a ponton kell tisztáznunk, mi is a porckorongsérv. Orvosi megközelítésben csak a már átszakadt falú porckorong esetében (hernia discii) beszélünk porckorongsérvről. Ilyenkor a porckorong belső kocsonyás tartalma kifolyik és a rossz hír az, hogy ez a zselés folyadék jelen tudásunk szerint nem is pótolható. Vagyis a porckorong eredeti állapota nem állítható helyre. Persze pihentetéssel a maradék zselés anyag víztartalma nő, de ez csak a porckorong vízzel telítettségét, így térfogatát növeli, magát a zselés anyag mennyiségét nem. Azaz a porckorong regenerálódik, de nem reparálódik.

A kiszakadt rész idővel magától is felszívódik, de ha nyomja az ideget és ez komoly fájdalmakat okoz vagy akár bénulásveszéllyel jár, akkor a gyorsabb, ugyanakkor – mint minden beavatkozás – elvileg kockázatosabb műtéti eltávolítás is szóba jöhet. Akár így, akár úgy, a kiszakadt anyag nem pótlódik vissza, a sérült porckorong laposabbá, sérülékenyebbé válik.

A köznyelv porckorongsérvnek (vagy helytelenül gerincsérvnek) hívja azt az állapotot is, amikor a porckorong csak kiboltosodik a nyomástól (protrusio discii). Ez az állapot gyógyítható abban az értelemben, hogy megfelelő gyakorlatokkal, szakértő gyógytornász vezetésével, a kitüremkedés visszahúzható az eredeti állapotába. Ezt a folyamatot – de akár a kiszakadt porckorongsérv felszívódását is – eredményesen segíthetjük függesztéses technikákkal, pl. az Első Szegedi Gerincstúdióban megtalálható nürnbergi rácsos függesztő használatával. Bár ilyenkor is igaz, hogy a porckorong időközben esetlegesen elvékonyodott falát „visszavastagítani” nehéz, mégis ha valahol, akkor itt talán elmondhatjuk, hogy a porckorong kitüremkedése „gyógyítható” abban az értelemben, hogy a deformáció előtti állapot nagyrészt helyreállítható.

Élet porckorongsérvvel

A legfontosabb mégis az, hogy tisztában legyünk vele: a kitüremkedés vagy a sérv visszahúzódása, felszívódása, műtét általi eltávolítása csak az akut problémát oldja meg. Az igazi feladatunk, a gerincet tehermentesítő mélyizmok (core izmok) megerősítése csak ilyenkor kezdődik. Emellett meg kell tanulnunk együtt élni ezzel az állapottal. Legyünk tisztában vele, milyen mozdulatokat kerüljünk, hogyan vigyázzunk magunkra. A tünetmentes állapot ugyanis odafigyeléssel és munkával elérhető.