Skip to main content

Egyéni gyógytorna

Az egyéni gyógytorna az elsőtől az utolsó percig az Ön aktuális állapotára szabott, különböző módszereket kombináló kezelés.

Kinek lehet szüksége egyéni gyógytornára?

Egyéni gyógytornára elsősorban akkor várjuk Önt, ha egyértelmű tüneteket produkál, gerinc- vagy derékpanaszaival korábban járt már orvosnál, gyógytornásznál. A kiscsoportos torna elsősorban a megelőzést, a meglévő jó fizikai állapot fenntartását szolgálja. Előre felkészítjük és folyamatosan eddzük a testünket, hogy bírja a terhelést és lassabban veszítsen képességeiből. Tünetmentes állapotban a kiscsoportos tornákon elvégzett gyakorlatok is elegendőek. Valóban egyénre szabott gyakorlatokra azonban nincs lehetőség. Az egyénre szabásnak pedig akkor van jelentősége, ha az Ön állapota akár egyszerre több módszer alkalmazásának mixét igényli.

Mi történik az egyéni gyógytornán?

Az egyéni gyógytorna minden alkalommal gyógytornából és egyben diagnózisból is áll. Azaz a kezelésnek mindig része az Ön aktuális állapotának felmérése is. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, mint egy első állapotfelmérést. A szakképzett gyógytornász már belépéskor a testtartásán, de a gyakorlatok végrehajtása közben is pontosan látja, milyen állapotban van, aktuálisan mire van szüksége. Az egyéni gyógytorna így nem gerinctorna, nem McKenzie-torna, nem core erősítő torna, nem mobilizáló torna – és egyszerre mind. A gerincünk és tartóizmaink folyamatos használata, de akár az évszakok változása is hat mozgásszerveinkre. Ezért nem csak egyénenként, de ugyanannak az egyénnek különböző időpontokban is más és más gyakorlatokra lehet szüksége. Például előfordulhat, hogy már többnyire erősítő gyakorlatokat végzünk, de egy otthoni rossz mozdulat, hirtelen terhelés vagy hosszabb szünet miatt állapotunk kedvezőtlen irányban változik. Ilyenkor az erőltetett feladatok csak kárt okoznának, ezért vissza kell nyúlnunk a fájdalmat csökkentő, a gerincet átmozgató és/vagy nyújtó jellegű feladatokhoz.

Honnan tudom, hogy nekem kell-e egyéni gyógytorna?

Erre a kérdésre az Ön gyógytornásza ad választ. Az egyéni gyógytornát minden esetben állapotfelmérés előzi meg. Ennek során kollégáink átnézik korábbi leleteit és elvégzik azokat a motoros teszteket, amelyek segítségével pontosan fel tudják térképezni az Ön állapotát. Ha a szakember szükségesnek ítéli, akkor a teljeskörű és pontos diagnózis alapján teljesen személyre szabott kezelést, gyakorlatokat állítunk össze. Ha azonban a diagnózis alapján ez nem szükséges, akkor az állapotának megfelelő kiscsoportos tornát fogjuk ajánlani. Mindazonáltal ha már diagnosztizáltak Önnél azóta akár felszívódott porckorong kiboltosodást, rosszabb esetben kiszakadást vagy műtéti utáni rehabilitációra van szüksége, akkor mindenképpen egyéni gyógytornával javasolt kezdeni.