Skip to main content

Milyen gyógytornát válasszak?

Az Első Szegedi Gerincstúdióba rendszeresen érkeznek úgy ügyfelek, hogy tudják, szükségük van valamilyen tornára, de nem tudják, melyik legyen az. Segítünk.

Felismerés

Az első lépés, hogy mi magunk feltegyük magunknak a kérdést és őszintén válaszoljunk is rá, milyen állapotban vagyunk. Fáj a derekunk? A tükörben ferdének látjuk magunkat? Zsibbad a fenekünk, a lábunk? Fáj, merev a nyakunk? Reggelente nehéz felkelni, merev, „beállt” a derekunk, de „bemelegedés” után nincs problémánk? Hosszabb séta közben elfárad a derekunk, elkezdjük hátra tolni a fenekünket, mert így kényelmes?

Értékeljük életmódunkat is! Mennyit ülünk munkahelyünkön vagy autóban? Mennyit és mit sportolunk? Sport után hogy érezzük magunkat? Bizonyos mozdulatok egyértelműen rosszul esnek-e? Iszunk-e eleget? Milyen az étrendünk, hogyan táplálkozunk, fogyasztunk-e elegendő zöldséget, gyümölcsöt?

Diagnózis

Az első kérdéscsoportra adott válaszok már kialakult problémára, míg a második kérdéscsoport inkább csak a kockázatokra mutat rá. Ha az első kérdéscsoportra adott válaszok alapján feltételezhető valamilyen gerinceredetű probléma, akkor érdemes szakképzett és gerincproblémákra szakosodott gyógytornásszal állapotfelmérést csináltatnunk. Az állapotfelmérés során a szakember egy célzott kérdéssor mentén szóban és fizikailag is felméri állapotunkat. Ennek során megvizsgálja egyes mozdulataink, mozgásaink terjedelmét, korlátait, a mozgások közben tapasztalt fájdalmakat, a normálistól eltérő reakciókat, fizikai jellemzőket. Érdemes lehet, különösen ha a szakember kéri, a felmérés eredményét  képalkotó diagnosztikával (MRI) kiegészíteni.

Egyéni vagy kiscsoportos gyógytorna

Az állapotfelmérés eredménye alapján a gyógytornász tud tanácsot adni, szükség van-e egyéni tornára vagy ha nem, milyen típusú kiscsoportos órát válasszunk. Akut ill. egyértelmű tünetek esetén mindig a személyre szabott, kombinált gyakorlatok jelentik a megoldást. A köznyelvben csak McKenzie-tornának hívott, valójában McKenzie-módszer egyik fontos jellemzője a személyre szabottság. Ezért soha ne higgyük el, ha valahol csoportos McKenzie-tornát hirdetnek, ilyen ugyanis pont a módszer lényege miatt nem létezik. A McKenzie-módszeren alapuló egyéni gyógytorna keretében az aktuális állapotra reagálva alkalmazza a szakember a tüneteket enyhítő, fájdalmat csillapító, a porckorongokat a kívánt irányba „mozgató” gyakorlatokat. A McKenzie-módszeren alapuló egyéni gyógytorna azonban csak az első lépés.

Az akut panaszok, tünetek enyhülését illetve megszűnését követően az egyéni gyógytorna során továbbra is személyre szabott nyújtó vagy erősítő gyakorlatokat végzünk. A végső cél ugyanis a mélyizmok olyan megerősítése, ami részben tehermentesíteni tudja gerincoszlopunkat.

Ha a szakember úgy ítéli meg, hogy állapotunk lehetővé teszi, akkor kiscsoportos tornák közül is választhatunk – pontosabban választhat nekünk gyógytornászunk. Ajánlásának alapját itt is állapotunk és kockázati tényezőink képezik. Így javasolhat nekünk az ülőmunka hatásait ellensúlyozó, tartáskorrekciós, mobilizáló-nyújtó vagy éppen a core izmokat erősítő gyógytornát. Szintén általánosságban elmondható, hogy még ha van is súlypontja az ajánlásnak, szinte biztos, hogy érdemes lesz két- vagy többféle tornát kombinálni. Nem árt, ha tudjuk, hogy egy képzett és tapasztalt szakember is érdemben maximum 4-6 páciensre tud egyszerre figyelni. Azaz pl. szükség esetén a hibás testtartást észrevenni és korrigálni. Az Első Szegedi Gerincstúdióban ezért maximáltuk a csoportok létszámát 5 főben.

Fokozatosság és rendszeresség

„Majd holnap”. A legtöbb esetben ez a rövid mondat valójában kifogás. Mert mindig van egy holnap. Mindannyian tudjuk, hogy valami újat mindig elkezdeni a legnehezebb. Aztán ha már belevágtunk, akkor rutinná válik és ha kimarad, már hiányzik. Fokozottan igaz ez bármilyen sporttevékenységre, így a (gyógy-)tornára is. Ráadásul ha bármi okból kihagyunk néhány alkalmat, gyorsan megszokjuk, hogy már nem tornázunk. Csakhogy a testünk ilyenkor büntet és idővel rosszabb állapotba kerülünk, mint ha folyamatosan végeztük volna a megfelelő gyakorlatokat. Azaz mint szinte mindig mindenben, úgy itt is a fokozatosság és a rendszeresség a kulcs. Ha évekig nem sportoltunk, nem a maratont kell rögtön lefutnunk. Lépésről lépésre kell felépítenünk ezt a teljesítményt. Ugyanez igaz a gyógytornára is. Ha rászánjuk az időt, a koncentrációt, ha türelmesek és kitartóak vagyunk, ha betartjuk a fokozatosság és a rendszeresség elvét, akkor akár komoly porckorongsérvből is felépülhetünk úgy, hogy szinte teljes életet tudjunk élni.