Skip to main content

Miben tud segíteni egy szakképzett gyógytornász?

A gerinc az emberi test egyik legintenzívebben terhelt és életmódunkból adódóan az egyik legnagyobb kockázatnak kitett, legsérülékenyebb része. Mivel testünk stabil tartása és felsőtestünk mozgékonysága is elképzelhetetlen nélküle, nem mindegy, kire bízzuk magunkat.
#gyógytorna #gyógytornász #szakember
2024.03.15. Tovább olvasom >

Gyógyítható-e a porckorongsérv?

Általában „csak” a porckorongsérv műtét nélküli kezelését ígérik nekünk a szakemberek. A tünetmentes állapot elérhető és ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, meg is gyógyultunk. Felmerül ezért a kérdés, gyógyítható-e a porckorongsérv. Erre a válasz azonban attól függ, mit értünk gyógyítás illetve porckorongsérv alatt.
#gerincsérv #gyógytorna #porckorongsérv #porckorongsérvkezelése
2023.11.19. Tovább olvasom >

SI-terápia, a derékfájás ellenszere

Az SI- (vagy S.I-) ízület apró méretét meghazudtoló mértékű fájdalmat, jellemzően derékfájást tud okozni. Működési zavara hatással van a porckorongsérvre, a csípőre, de akár légzési, nyelési zavarokat is okozhat.
#derékfájás #manuálterápia
2023.10.25. Tovább olvasom >

Testünk „lengéscsillapítói”, a mélyizmok

Mozgásszegény életmód, stressz, magas feldolgozottságú és készételek. Állandó rohanás, ami miatt nem vagy kevésbé figyelünk a testünkre. Sőt, a rohanás miatt elfelejtünk inni, elegendő folyadékot magunkhoz venni. Mind csupa olyan tényező, ami előbb-utóbb nyomot hagy szervezetünkön.
#coreerősítés #coreizmok #mélyizmok
2023.10.15. Tovább olvasom >

Derékfájás és időjárás

"Jön a front, érzem", halljuk vagy mondjuk gyakran. Közhelyszámba megy, hogy bizonyos krónikus fájdalmak az időjárás változásával felerősödnek. Migrénünk, térdünk, derekunk vagy korábbi műtétünk helye előre jelzi az időjárás-változást. Vajon tényleg van összefüggés?
#derékfájác #front #frontérzékenység #időjárás
2023.07.03. Tovább olvasom >

Kamaszok népbetegsége: a gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt gyakran előforduló elváltozás. Kezelésében legfontosabb a korai felismerés. Ha orvosunk, a védőnő vagy az iskolaorvos gerincferdülés gyanúját fogalmazza meg, vegyük azt komolyan.
#gerincferdülés #Schroth #scoliosis
2023.04.03. Tovább olvasom >

Testünk rugalmasságának kulcsa: a nyújtás

Ha sportolunk, magától értetődik, hogy előtte bemelegítünk, utána nyújtunk. De a nyújtás akkor is könnyedebbé, rugalmasabbá teszi testünket, ha „csak” a hétköznapi rutinmozgásokat végezzük.
#izomgörcs #izomláz #nyújtás #stretching
2023.02.07. Tovább olvasom >

Passzív segédeszközök: gerincpárnák a mindennapokban

Gerincünk „karbantartásában” elsődlegesen az aktív módszerek, eszközök a fontosak. Ugyanakkor a passzív vagy „félaktív” eszközök sokat tudnak segíteni abban, hogy a káros, de elkerülhetetlen helyzetekben a lehető legkevésbé terheljük gerincoszlopunkat.
#ékpárna #gerincpárna #gerinctámasz #hengerpárna
2023.01.08. Tovább olvasom >

Zsiráfnyak és nyaki sérv

Bár az embernek és a zsiráfnak egyformán hét nyaki csigolyája van és a zsiráf hosszú nyaka számos előnnyel is jár számára, az embernek nem áll jól a zsiráfnyak. Sőt, folyamatos fájdalmat, végső soron nyaki sérvet is okozhat.
#banyapúp #fejfájás #nyakfájás #nyaki sérv #púpos hát
2022.11.24. Tovább olvasom >

Milyen gyógytornát válasszak?

Az Első Szegedi Gerincstúdióba rendszeresen érkeznek úgy ügyfelek, hogy tudják, szükségük van valamilyen tornára, de nem tudják, melyik legyen az. Segítünk.
#egyéni gyógytorna #gyógytorna #kiscsoportos torna
2022.10.02. Tovább olvasom >

8 gerincgyilkos tevékenység

Ha vigyázni szeretnénk gerincünkre, fontos tisztában lennünk vele, mely - akár hétköznapi - tevékenységek jelentenek veszélyt rá. A legfontosabb: figyeljünk a jelekre és jusson eszünkbe, amit most olvasunk.
#derékfájás #gerincsérv #megelőzés #porckorongsérv #tanács #tipp
2022.08.11. Tovább olvasom >

Gerincoszlopunknak is szüksége van vízre

Gyakran, nyáron különösen, felmerül a kérdés: mennyit igyak? Közhely, de a folyadékbevitelre figyelnünk kell. És ez, bár sokan nem is gondolnák, gerincünk egészségéhez is hozzájárul.
#hőség #igyonsokat #igyonvizet #nyár #szomjúság
2022.07.18. Tovább olvasom >